Tämän päiväisessä Metro-lehdessä oli nostettu esiin muutamia viestejä, joissa otettiin kantaa Etelä-Suomeen suunnitteilla olevaan hiihtoputkeen. Yksi perusteli hiihtoputken rakentamista sillä ettei Etelässä ole päässyt kunnolla hiihtämään pitkään aikaan. Tottahan se on, ettei täällä ole lunta oikein viime talvina ollut. Mutta se ei riitä syyksi rakentaa hiihtoputki, ainakaan julkisilla varoilla.

Harrastan golfia, jossa harrastajat pääosin kustantavat itse kaikki harrastuspaikkansa. Julkisen rahan puuttuminen kenttien budjeteista ei ole estänyt lajia nousemasta nyt jo kokokansan suosioon. Miksi tämä sama ei voisi toimia myös hiihdossa. Hiihtäjät tehkööt hiihtoputkesta suunnitelman ja julkistakoot osakeannin, josta jokainen hiihtämisestä kiinnostunut voisi merkitä itselleen osakkeen. Näin tulisi putki rahoitettua hiihtäjien varoilla, luonnollisesti. Osakkeenomistajat voisivat sitten hiihdellä putkessa pienemmällä maksulla kuin vierailevat sivakoijat.

Verorahojen dumppaaminen tällaisiin pienen ryhmän harrastustoimintaan, tai vaikka isonkaan ryhmän harrastustoimintaan, on muita harrastuksia syrjivää. Suomessa vain nähtävästi ollaan totuttu aina huutamaan yhteiskuntaa apuun kun huomataan jotain puuttuvan. Musiikkitaloa rakennetaan tohinalla, vaikka tavallinen helsinkiläinen tuskin tulee koko talossa käymään kuin kerran tai pari. Pienelle harrastajaryhmälle musiikkitalo on sen sijaan merkittävä pytinki. Onko se oikein, että kaikki Helsinkiläiset maksavat pienen ryhmän harrastuksen? Ei ole.

Samaan kastiin menee vielä tuo suunnittelupöydällä oleva keskustakirjastokin. Mitä ihmeen vikaa on Pasilan kirjastossa? Se on erinomaisten liikenneyhteyksien varrella mistä päin pääkaupunkiseutua tahansa. Pasila on varmasti kustannustehokkaampi paikka isolle kirjastolle kuin ydinkeskusta.

  • Share/Bookmark