Tämän iltaisessa yle 2:n ohjelmassa käytiin “oikeutta” Fortumin parin vuoden takaisista miljoonaoptioista. Ohjelmassa toistettiin jälleen väite, jonka mukaan osakkeen kurssikehitykseen pohjaavat optiot saavat yhtiön johdon kiinnittämään erityistä huomiota kurssikehitykseen, mikä ei olisi pitkän aikavälin edun mukaista. Mitään sen kummempia perusteluita tälle väitteelle en ole koskaan kuullut, eikä sitä oikein taida voidakaan perustella, koska väite ei pidä paikkaansa.

Yhtiön osakkeen kurssihan laskee ja nousee sen mukaan miten sijoittajat näkevät yhtiön tuottavan tulevaisuudessa. Piensijoittaja voi useinkin haksahtua juoksemaan trendiosakkeen perässä, mutta ammattisijoittajat, joiden toiminta määrää pörssikurssin suunnan, ajattelevat nimenomaan pitkän aikavälin tuottavuutta. Elokuvista tuttu näky pörssimeklareista välittämässä kauppoja tiukan hektisessä ilmapiirissä johtaa ihmisiä harhaan siinä, ettei päätöksiä isoista osakekaupoista tehdä silmänräpäyksessä, vaan niitä valmistellaan tarkkaan.

Kun yhtiön osakkeen kurssi nousee, sijoittajat uskovat yhtiön olevan hyvässä kunnossa ja tekevän hyvää tulosta pitkän aikaa. Eli yhtiön johdon tuleekin olla huolissaan osakkeen kurssikehityksestä, koska se on hyvä yhtiön pitkän aikavälin tuloskunnon mittari. Pitkään jatkuva kurssilasku kertoo, etteivät sijoittajat usko yhtiön pysyvän kilpailijoidensa tahdissa. Sen sijaan nouseva kurssi kertoo maailman pörssianalyytikoiden uskovan yhtiön pärjäävän hyvin tulevaisuudessakin.

  • Share/Bookmark